Tyrkiet

Tyrkiets tøjindustri er en af de helt store spillere på markedet, og landet eksporterer store mængder tøj til EU og resten af verden.

Danmark er også en stor aftager af tøj fra Tyrkiet, på trods af at landet ikke kan konkurrere med  ligeså lave lønninger som de asiatiske lande. Dette skyldes at landet ligger tæt på det europæiske marked, og tøjfirmaerne kan derfor hurtigere få tøj i butikkerne fra Tyrkiet end fra det asiatiske marked. Desuden skyldes det at industrien har opbygget en effektiv integreret produktionskæde som sørger for at alt fra bomuld til det færdige produkt er styret og håndteret i landet. Det gør produktionen i Tyrkiet hurtig og fleksibel. Det er også forklaringen på at USA også en stor importør af tøj fra Tyrkiet, på trods af at den geografiske placering ikke er en fordel.

Tøj og tekstilindustrien i Tyrkiet er den største industrisektor i landet og har stor betydning for landets økonomi. Ca. en tredjedel af arbejdsstyrken er ansat i tøjindustrien. Som så mange andre produktionslande verden over er industrien under pres fra lande med lavere lønninger og generelle produktionsomkostninger.

Meget af tøjindustrien i Tyrkiet er i den uformelle sektor. Det anslås at der arbejder op til 3 mio. mennesker i industrien, og området er i høj grad ureguleret og uformaliseret. Cirkulationen i arbejdsstyrken er høj, og arbejdere bliver i stor stil ansat og fyret i forhold til hvornår der er ordrer på fabrikkerne. Migrantarbejdere fra de omkringliggende lande; Balkan, tidligere sovjetrepublikker og mellemøsten er også udbredt. Ifølge en fagforening for tekstilarbejdere er også mellem 180.000 og 200.000 børn ansat i den tyrkiske tekstilindustri.

Generelt er der ikke meget sikkerhed for arbejdere i Tyrkiet. Omkring 4% af arbejdsstyrken i tøjindustrien er organiseret. De bliver aktivt modarbejdet af staten. Lønnen 6-7 gange højere på arbejdspladser hvor arbejderne er organiserede, end i den uformelle sektor.

Tyrkiet er et sammensat land af både topmoderne industri og servicesektorer men også områder med helt traditionelt landbrug. Ca. 30% af befolkningen er beskæftiget i landbruget, og Tyrkiet har derfor stadig en potentielt stor arbejdskraftreserve der kan være med til at tvinge lønningerne ned. Mindstelønnen i Tyrkiet er 28-48% af levelønnen.

Der er 20 frihandelszoner i Tyrkiet som i 2005 eksporterede for 23$ mia. I 2003 ophørte et ti år langt forbud mod at strejke i frihandelszonerne.

58% af tyrkiets eksport til Danmark er tøj og tekstil, hvilket i 2007 var 59.554.395$

Bestseller oplyser at de benytter sig af 122 fabrikker i Tyrkiet.

Clean Clothes Campaign kører en kampagne mod sandblasting i Tyrkiet. Læs mere her

Fakta om Tyrkiet:

  • Befolkning: 76,8 mio
  • Årlig tøjeksport til dk: 59.554.000$
  • Andel af tøjeksport i forhold til den samlede eksport til dk: 58%
  • Ansatte i tøjindustrien: 3 mio.
  • Mindsteløn: 427$/måned

 

Kilder: Labour behind the label DESA case,  labour behind the label – lets clean up fashion, 2006, CIA world factbook, http://www.cleanclothes.org/about-us/406, http://www.cleanclothes.org/about-us/1109, http://www.cleanclothes.org/about-us/406, http://www.turkisheconomy.org.uk/investment/freetradezones.htm

 

gender_policy_logo

Clean Clothes Campaign arbejder for at synliggøre og bekæmpe den kønsbestemte ulighed og kønsdiskrimination, som tøjindustriens arbejdere udsættes for.
  Klik her og læs mere


medlem_260pix

 

Gør noget! Støt kampen for bedre forhold for tekstilarbejderene. Bliv medlem af Clean Clothes Campaign Danmark
  Klik her og læs mere